top of page

PORTER & STOUT

Det finnes de som tiltrekkes The Dark Side, og det er lett å skjønne. Få ølstiler er så uttrykksfulle som stout, med forlokkende smaker av sjokolade, kaffe, lakris, mørke frukter og lignende. Det er en ølstil som varierer veldig avhengig av hvilken variant man har, men passer like godt til mat som til mørk vinterdager. 

Stout er en mørk ølstil som varierer fra tørre og lavalkohol, til meget høy alkohol og mye restsødme. Det som uansett kjennetegner stout er bruken av mørkt malt i ølet, som gir en mørk farge og ofte smaker og aromaer av brent malt som kaffe, sjokolade og lakris. Øldrikkere kan bli litt skremt av fargen, og man kan lett argumentere for at man ikke nødvendigvis drikker mange stout på rappen. Dog er det lett å se hvorfor dette er en av de eldste ølstilene i moderne brygging, og et yndet objekt i et ølkjøleskap. Så hvilke forskjellige stout finnes det?

Den mest konsumerte og kjente stoutstilen er dry stout eller Irish stout som den også kalles. I denne kategorien finner man Guinness, som oppleves som tørr med en forholdsvis slank munnfølelse og er leskende. Denne typen øl kan gå godt med godt krydret mat eller svin, og det finnes også en tradisjon å konsumere dem med østers.

En annen alkoholsvak stout er sweet stout, der det tilsettes melkesukker (laktose) i ølet under brygging. Man får dermed både mer munnfølelse og sødme, og var tidligere også omtalt som milk stout. Og ikke overraskende passer den godt til desserter, gjerne med frukt eller melkesjokolade.

Den siste stouttypen med lavere innhold av alkohol er oatmeal stout, der man bruker større mengder havre i ølet. Dette er med på å gi en deilig kremet munnfølelse, nesten som en kompensering for den lave alkoholen. Det er spesielt denne munnfølelsen som kjennetegner stilen, som også er preget av mørk frukt, lett lakris og kaffe. Oatmeal stout er god til (og i) mørke gryter med storfe eller vilt, eller med grillet kjøtt der den både komplimenterer og frisker opp.

Selve storebroren når det kommer til både stout og øl generelt, er Imperial Stout. Eller Russian Imperial Stout som den også har blitt kalt, brygget med tanke på å tåle transport bra ble den brygget med mer alkohol og råvarer. Dette gir en større kompleksitet og konsentrasjon, og dette er øl som ofte kan lagres. Forvent store mengder sjokolade og kaffe i smak, men også lakris, kirsebær, krydder og andre mørke bær i smak og aroma. Dette er ofte meditasjonsøl som kan nytes alene, i kompani med mørke, smaksintense desserter eller faktisk også muggoster om ølet har mye fruktighet. 

De siste årene har det kommet veldig mange variasjoner på stout, spesielt de alkoholsterke stoutene. Tilsetninger av kaffe, sjokolade og lignende har foregått i mange år, mens tilsetninger av ting som iskrem, kaker eller trøffel har kommet med trenden pastry stout i nyligere tid.

bottom of page