22.02.2023
Lindemans - endelig i vår portefølje!
Fra og med nå kan du bestille øl fra den belgiske Lambic-produsenten fra oss i Beer Enthusiast. Her kan du lese om de ulike ølene i vårt sortiment.
Lindemans har brygget øl siden 1822, da Joos Frans Lindemans ba om Francisca Vandermissen, en høyt ettertraktet gårdsarving, sin hånd. Han likte å jobbe på gården, men begynte over tid å brygge øl på kveldene, og ølbrygging ble raskt gårdens største inntektskilde. I dag drives bryggeriet av sjette generasjon Lindemans, og bryggeriet eksporterer surøl over hele verden.
Fruktøl
Lavalkohol, fruktige øl med hver sin distinkte smak av frukt eller bær. Kirsebær, eple og bringebær er eksempler på smaker du finner i dette sortimentet.
Gueuze & Oude Kriek
Kriek er minst 6 måneder gammel Lambic tilsatt kirsebær, ølet gjæres videre med kirsebærene i ytterligere 6 måneder før den fylles på flaske for ettergjæring.
Gueuze lages ved at fersk lambic blandes med eldre lambic som har vært fatlagret i flere år. Det ferske ølet inneholder nok sukker til at gjæringen kan fortsette på flasken og gi karbonering
Hva er lambic-øl?
Lambic er et helt unikt og svært komplekst øl som lages i Pajottenland i utkanten av Brussel. De unike smakene skyldes den spesielle mikrofloraen i området. Ølet spontangjæres ved hjelp av villgjær og mikroorganismer i luften. Vørteren kokes opp før den overføres til store, grunne, åpne kar kaldt ‘coolships’. Her kjøles vørteren ned til gjæringstemperatur samtidig som den blir utsatt for villgjæren som finnes i luften og som slippes inn i bryggeriet gjennom åpne vinduer.
Etter at villgjæren har funnet seg til rette i vørteren overføres denne til gjæringsfatene, ofte store eikefat. Gjæringen foregår over 6-7 måneder. I løpet av denne tiden omdanner villgjæren sukker til alkohol, smak og aroma.
Etter gjæringen lagres ølet i minst 6 måneder til, som regel opptil flere år, oftest på stor eikefat. I løpet av denne perioden dannes de karakteristiske Lambicaromaene.
Lambic kan drikkes som den er rett fra fatet, men for det meste brukes den til å lage stilene Gueuze, Kriek, eller andre fruktvarianter.
PRISLISTE
Lindemans-ølet i vår portefølje kan nå bestilles hos Cuveco og Vinhuset, og blir snart tilgjengelig hos ASKO. Trenger du hjelp til bestilling kan du ta kontakt med oss.