top of page

INDIAN PALE ALE

IPA står for India Pale Ale, og er en av de mest populære ølstilene blant både mikrobryggerier og konsumenter. Selv om historiene er mange, så er det ingen tvil om at dette er et øl som ble brygget i England og fikk etterhvert navnet sitt da den ble eksportert til India og de engelske kolonistene der. Øl kunne ikke brygges med stor suksess i India, derfor begynte de å brygge og eksportere et øl som tålte sjøreisen bedre grunnet høyere alkohol og mer bruk av humle. 

Etterhvert har begrepet utviklet seg til flere sub kategorier, slik som White IPA, session IPA, New England IPA, Imperial IPA, brut IPA og flere til. Alle har de dog til felles at humlen er i førersetet, og at ølene ofte har en lett bitter ettersmak. 

IPA slik vi kjenner det i dag er humledominert, og de siste tiårene har det også kommet flere og flere humlesorter som byr på nye smaker. Humlen tilsettes i flere forskjellige stadier av bryggingen og påvirker både smak og aroma, ofte med preg av sitrus, floralitet eller harpiks og en bitterhet i ettersmak. 

Selv om IPA har mange spennende smaker, er det et en kategori øl som sjelden kombineres veldig godt med mat siden den er såpass humledominert. Men til krydret mat fungerer den godt, noen søtere versjoner kan faktisk kombineres med blåmuggost eller gulrotkake.

Oppskrifter som passer til denne ølstilen

bottom of page