top of page

HVETEØL

Hveteøl har eksistert i Norge lenge, og siden den krydrede stilen Wit kom til Norge fra Belgia har også den blitt en folkestil som spesielt håndverksbryggerier har dratt frem i porteføljen sin. Stilen er flere hundre år gammel og holdt på å dø helt ut, før Pierre Celis revitaliserte den på 1960-tallet med sitt bryggeri de Kluis. Ølet fikk navnet etter landsbyen Hoegaarden, og er i dag verdens mest kjente wit.

Wit er brygget med bruk av umaltet hvete, og noen ganger havre og bygg. Men det som gir den karakteristiske fruktigheten er bruken av belgisk gjær, og kanskje aller mest; tilsettingen av korianderfrø og appelsinskall. Dette er alt med på å gi en sitrusdominert øl som er meget forfriskende, leskende og balansert. 

I matveien er dette et sikkert kort til sjømat, både skalldyr og fisk. Prøve den med den erketypiske retten moules frites (dampet blåskjell og pommes frites), stekt laks eller fiskesuppe. Til salater er den også god, eller sammen ostetyper av geitemelk. 

bottom of page