top of page
  • Forfatterens bildeMina - Beer Enthusiast

Lindemans - velkommen til oss!

Fra og med januar kan horeca-kunder bestille det belgiske ølet fra Brouwerij Lindemans fra oss i Beer Enthusiast. Varene blir tilgjengelige på Vinmonopolet 1. mars.Lindemans har brygget øl siden 1822, da Joos Frans Lindemans ba om Francisca Vandermissen, en høyt ettertraktet gårdsarving, sin hånd. Han likte å jobbe på gården, men begynte over tid å brygge øl på kveldene, og ølbrygging ble raskt gårdens største inntektskilde. I dag drives bryggeriet av sjette generasjon Lindemans, og bryggeriet eksporterer surøl over hele verden. 

Hva er lambic-øl?


Lambic er et helt unikt og svært komplekst øl som lages i Pajottenland i utkanten av Brussel. De unike smakene skyldes den spesielle mikrofloraen i området. Ølet spontangjæres ved hjelp av villgjær og mikroorganismer i luften. Vørteren kokes opp før den overføres til store, grunne, åpne kar kaldt ‘coolships’. Her kjøles vørteren ned til gjæringstemperatur samtidig som den blir utsatt for villgjæren som finnes i luften og som slippes inn i bryggeriet gjennom åpne vinduer.


Etter at villgjæren har funnet seg til rette i vørteren overføres denne til gjæringsfatene, ofte store eikefat. Gjæringen foregår over 6-7 måneder. I løpet av denne tiden omdanner villgjæren sukker til alkohol, smak og aroma.


Etter gjæringen lagres ølet i minst 6 måneder til, som regel opptil flere år, oftest på stor eikefat. I løpet av denne perioden dannes de karakteristiske Lambicaromaene.

Lambic kan drikkes som den er rett fra fatet, men for det meste brukes den til å lage stilene Gueuze, Kriek, eller andre fruktvarianter.
15 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page