top of page
  • Forfatterens bildeMina - Beer Enthusiast

Lindemans - velkommen til oss!

Fra og med januar kan horeca-kunder bestille det belgiske ølet fra Brouwerij Lindemans fra oss i Beer Enthusiast. Varene blir tilgjengelige på Vinmonopolet 1. mars.



Lindemans har brygget øl siden 1822, da Joos Frans Lindemans ba om Francisca Vandermissen, en høyt ettertraktet gårdsarving, sin hånd. Han likte å jobbe på gården, men begynte over tid å brygge øl på kveldene, og ølbrygging ble raskt gårdens største inntektskilde. I dag drives bryggeriet av sjette generasjon Lindemans, og bryggeriet eksporterer surøl over hele verden.



 

Hva er lambic-øl?


Lambic er et helt unikt og svært komplekst øl som lages i Pajottenland i utkanten av Brussel. De unike smakene skyldes den spesielle mikrofloraen i området. Ølet spontangjæres ved hjelp av villgjær og mikroorganismer i luften. Vørteren kokes opp før den overføres til store, grunne, åpne kar kaldt ‘coolships’. Her kjøles vørteren ned til gjæringstemperatur samtidig som den blir utsatt for villgjæren som finnes i luften og som slippes inn i bryggeriet gjennom åpne vinduer.


Etter at villgjæren har funnet seg til rette i vørteren overføres denne til gjæringsfatene, ofte store eikefat. Gjæringen foregår over 6-7 måneder. I løpet av denne tiden omdanner villgjæren sukker til alkohol, smak og aroma.


Etter gjæringen lagres ølet i minst 6 måneder til, som regel opptil flere år, oftest på stor eikefat. I løpet av denne perioden dannes de karakteristiske Lambicaromaene.

Lambic kan drikkes som den er rett fra fatet, men for det meste brukes den til å lage stilene Gueuze, Kriek, eller andre fruktvarianter.




15 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page